Wat eten wij vandaag: Bruine bonen met spek en appelmoes


Bruine bonen met spek en appelmoes

Wat eten wij vandaag: Bruine bonen met spek en appelmoes

Wat eten wij vandaag: Bruine bonen met spek en appelmoes Uitprinten

Hoeveel personen: 4 Bereidingstijd:
Nutrition facts: calories fat

Ingrediënten

  • 500 g bruine bonen, gedroogd
  • 300 g mager gerookt spek, in reepjes
  • 4 uien, gepeld, in halve ringen
  • 2 eetl. olie of
  • 25 g boter
  • 1 eetl. azijn

Instructies

Voorbereiding

Week de bonen een nacht in koud water. Zet ze op met vers water. Zorg dat ze ruim onderstaan en breng ze aan de kook. Kook ze met het deksel op de pan op lage stand in 1 tot 1 1/2 uur gaar (de juiste kooktijd is afhankelijk van de ouderdom van de bonen). Laat ze van het vuur een uur rusten.

Bereiding

  1. Bak het spek en de uien in een scheutje olie of een klontje boter op lage stand regelmatig omscheppend tot de uien gaan kleuren. Blus af met de azijn.
  2. Giet de bonen af en laat ze uitlekken.
  3. Schep de uien en het spek door de bonen en proef of er nog zout bij moet. Maal er wat peper over.
  4. Lekker met zelfgemaakte grove appelmoes. Voor een modernere versie past sla met tomaat en komkommer ook!

Note!

Tips * Zet geweekte peulvruchten altijd op met vers water. * Voeg het zout pas toe aan het eind van de kooktijd, anders blijven de bonen hard. * De bruine bonen kunnen desgewenst door kapucijners worden vervangen. * In plaats van rookspek kun je ook casselerrib of een in plakjes gesneden rookworst gebruiken. * Wist je dat in sommige streken vroeger de bruine bonen werden gegeten met een saus van spekvet, 2 eetlepels stroop en 1 eetlepel azijn, verdund met een scheutje kookvocht.

Reageer op dit onderwerp


Author: admin